» Αρχική » Blog
https://www.stafinox.gr

"Tips συντήρησης του επαγγελματικού εξοπλισμού"


"Tips συντήρησης του επαγγελματικού εξοπλισμού"
"Tips συντήρησης του επαγγελματικού εξοπλισμού"


Για την επιτυχία ενός καταστήματος εστίασης, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο επαγγελματικός εξοπλισμός. Για να λειτουργεί σωστά και να “σώσει” την επιχείρησή σας πρέπει να τον φροντίζετε τακτικά. Για να συντηρείτε τις επαγγελματικές ηλεκτρικές συσκευές που έχετε, θα σας βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές.



ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΨΥΓΕΙΑ
 

Τα ψυγεία είναι απαραίτητα στα καταστήματα εστίασης. Τοποθετείστε τα σε χώρο που αερίζεται. Πρέπει να βρίσκονται μακριά από πηγές θερμότητας. Οι εξωτερικοί συμπυκνωτές θα πρέπει να είναι 2-3 εκατοστά μακριά από τον τοίχο καθώς το ψυγείο λειτουργεί καλύτερα όταν ο αέρας ρέει ορθά γύρω από τα πηνία του συμπυκνωτή. Εάν υπάρχει έλλειψη χώρου και το τοποθετήσετε κοντά στο φούρνο, χρειάζεται να προσθέσετε ένα μονωτικό υλικό ανάμεσα στις δύο συσκευές.

Ιδανικά, ο χώρος συντήρησης της συσκευής, πρέπει να λειτουργεί στους 2-40 C.Ο χώρος της κατάψυξης θα πρέπει να είναι από -160 C και κάτω. Για να μη μειώνεται η απόδοσή του, δεν πρέπει να το υπερφορτώνετε με τρόφιμα. Θυμηθείτε να κατανέμετε τα τρόφιμα στα ράφια ανάλογα με την θερμοκρασία που έχουν.

Ο καθαρισμός του ψυγείου είναι πολύ σημαντικός. Μία φορά την εβδομάδα, χρειάζεται να αδειάζετε το εσωτερικό μέρος του και να το καθαρίζετε. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να βγάλετε τις σχάρες, τα συρτάρια και τα ράφια. Στη συνέχεια, με μια μαλακή βούρτσα, ζεστό νερό και σαπούνι ή διάλυμα ξιδιού, τρίψτε την επιφάνεια και όλα τα στοιχεία που αφαιρέσατε.

Καθαρίστε συχνά και το εξωτερικό μέρος. Είναι απαραίτητο, μία φορά κάθε τρεις μήνες να καθαρίζετε το πηνίο. Αυτό βρίσκεται κοντά στον συμπυκνωτή, συνήθως στο κάτω μέρος του ψυγείου ή στην πλάτη. Για να το καθαρίσετε, αποσυνδέστε την παροχή ρεύματος και με την χρήση μίας σκληρής βούρτσας αφαιρέστε την βρωμιά. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε κάποιο εξάρτημα ηλεκτρικής σκούπας. Ακόμα, καθαρίστε τον ανεμιστήρα που έχει ο συμπυκνωτής. Μη ξεχνάτε να διατηρείτε πάντα στεγνό και καθαρό το δάπεδο της συσκευής.




ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
 

Σχολαστικός πρέπει να είναι και ο καθαρισμός των επαγγελματικών φούρνων. Καλό θα ήταν να σκουπίζετε τις επίπεδες επιφάνειες, τις σχάρες και τους καυστήρες σε καθημερινή βάση. Βάλτε σε ζεστό νερό με σαπούνι τις σχάρες. Επιπλέον, φροντίστε να καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα τον εξωτερικό χώρο.

Στην συνέχεια, πρέπει να εξετάζετε τακτικά τις αντιστάσεις καθώς μπορεί να προκληθεί βραχυκύκλωμα από μία χαλασμένη αντίσταση. Για να μη συμβεί αυτό, πρέπει να την αλλάξετε σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο. Καθαρίστε, επίσης, τακτικά τα φίλτρα εξαερισμού και αλλάξτε τα, όταν χρειάζεται. Βεβαιωθείτε, ακόμα, πως λειτουργούν σωστά οι κινητήρες. Μη ξεχάσετε να έχετε κοντά ένα πυροσβεστήρα για την περίπτωση πυρκαγιάς.

Σε μία επαγγελματική κουζίνα, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τον θερμοστάτη. Ένας ελαττωματικός θερμοστάτης θα επηρεάσει τη θερμότητα στην συσκευή. Ελέγξτε και τον χρονοδιακόπτη. Εάν δεν λειτουργεί ούτε ο θερμοστάτης, ούτε ο χρονοδιακόπτης αλλάξτε τους. Μη ξεχνάτε να καθαρίζετε συχνά και τον απορροφητήρα με ζεστό νερό και σαπούνι.




ΦΟΥΡΝΟΙ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ
 

Για να παρατείνετε την διάρκεια ζωής του φούρνου μικροκυμάτων, καθαρίστε το τακτικά. Αποσυνδέστε τον και καθαρίστε το εσωτερικό του. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό πιάτων και νερό. Μη χρησιμοποιήσετε καθαριστικά φούρνων γιατί δεν είναι κατάλληλα σε αυτή την περίπτωση.

Εάν δεν λειτουργεί η συσκευή, ελέγξτε τις οπές αερισμού. Συνήθως, στους αεραγωγούς συγκεντρώνεται το λίπος. Μόλις το αφαιρέσετε, θα λειτουργεί ξανά σωστά. Μπορείτε, επίσης, να αντικαταστήσετε εύκολα μία λυχνία όταν χρειαστεί. Οι φούρνοι μικροκυμάτων, συνήθως έχουν μία λάμπα 20 watt.





ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΠΙΑΤΩΝ
 

Για να συνεχίσει να αποδίδει καλά ένα πλυντήριο πιάτων χρειάζεται τακτική συντήρηση και καθαρισμός. Έτσι, φροντίστε ιδιαίτερα το φίλτρο της συσκευής καθώς αυτό είναι σημαντικό για την ορθή λειτουργία του. Εκεί, υπάρχουν υπολείμματα τροφών. Καθαρίστε το κάθε έξι μήνες. Βρίσκεται τοποθετημένο στη βάση του εσωτερικού της συσκευής. Ξεβιδώστε το και αφαιρέστε το. Ξεπλύνετε το καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων. Χρησιμοποιήστε μία οδοντόβουρτσα. Μία φορά το μήνα, πλύνετε με ζεστό νερό το λάστιχο που βρίσκεται περιμετρικά της πόρτας. Σκουπίστε, στην συνέχεια, με ένα ύφασμα.

Έπειτα, προσέξτε τους ψεκαστήρες νερού. Πρόκειται για μικρές οπές που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πλυντηρίου και πάνω στους περιστρεφόμενους βραχίονες. Με μία οδοντογλυφίδα, αφαιρέστε τροφές που έχουν μείνει στις τρύπες των ψεκαστήρων. Αυτό χρειάζεται να το κάνετε κάθε έξι μήνες. Έτσι, αυξάνεται η ροή του νερού και βελτιώνεται η απόδοση του πλυντηρίου.

Μη ξεχνάτε να καθαρίζετε τα “τυφλά” σημεία του εσωτερικού μέρους. Στο κάδο, υπάρχουν κάποια σημεία που μπορούν να συσσωρευτούν λίπη και άλατα. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό καθαριστικό και ένα απαλό σφουγγάρι για τον καθαρισμό. Προσέξτε να μη φθείρετε τα τοιχώματα του κάδου.





ΦΡΙΤΕΖΕΣ
 

Η φριτέζα είναι ένα αναπόσπαστο μέρος σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να την συντηρείτε σωστά. Καθημερινά, αποσυνδέστε την από την τροφοδοσία ρεύματος και αφήστε να κρυώσει το λάδι. Έπειτα, βγάλτε το καλάθι. Σκουπίστε το λάδι στο χείλος και τρίψτε με ένα πινέλο για να απομακρύνετε το λίπος.

Φροντίστε, επίσης, να αλλάζετε τακτικά το λάδι που χρησιμοποιείτε. Εάν χρησιμοποιείτε πολλές φορές το ίδιο λάδι θα αλλάξει γεύση το προϊόν που μαγειρεύετε. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι υγιεινό. Ο κατασκευαστής της φριτέζας, θα σας προτείνει την συνιστώμενη συχνότητα αλλαγής λαδιού. Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, ρυθμίστε τις θερμοκρασίες λαδιού για διαφορετικά προϊόντα. Μη ξεχνάτε να προσθέτετε λάδι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκτός από τον καθαρισμό της συσκευής θα πρέπει να την ελέγχετε τακτικά. Σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχει υπερβολικό λάδι στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό περίβλημα της συσκευής. Επιπλέον, επιβεβαιώστε πως υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και λειτουργούν καλά. Επίσης, βεβαιωθείτε πως το δοχείο της φριτέζας δεν έχει διαρροές.





ΤΟΣΤΙΕΡΕΣ
 

Ο καθαρισμός μιας επαγγελματικής τοστιέρας βοηθά να συντηρηθεί σωστά. Πριν την χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, θερμαίνετε την μέχρι το λάδι που έχουν πάνω οι πλάκες να υγροποιηθεί. Έπειτα, χρησιμοποιείστε ένα υγρό πανί με απορρυπαντικό πιάτων και σκουπίστε το λάδι. Μόλις στεγνώσει εντελώς η τοστιέρα, απλώστε στις πλάκες από χυτοσίδηρο, μαγειρικό λάδι και ρυθμίστε την στην υψηλότερη θερμοκρασία για δέκα λεπτά. Θα υπάρξει λίγος αποχρωματισμός στην επιφάνεια της σχάρας. Επίσης, πιθανότατα θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία μετά από κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μετά από κάθε χρήση, θα πρέπει να καθαρίζετε τις πλάκες της συσκευής για να αφαιρείτε τη συσσώρευση λίπους. Αυτό θα το καταφέρετε χρησιμοποιώντας ένα πανί με ζεστό νερό και σαπούνι όταν οι πλάκες είναι ζεστές. Μέσα σε ένα κατάστημα εστίασης, υπάρχουν και άλλες συσκευές που για να συντηρηθούν για αρκετό καιρό πρέπει να καθαρίζονται σωστά.






ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ
 

Οι ψησταριές έχουν ένα δίσκο για τη συλλογή λίπους και σπάτουλα καθαρισμού. Με αυτή την σπάτουλα, καθαρίστε τακτικά τις πλάκες ψησίματος. Μη χρησιμοποιήσετε διάφορα καθαριστικά γιατί ίσως προκαλέσουν ζημιά στην επιφάνεια. Εάν δυσκολεύεστε με την σπάτουλα, σκουπίστε την επιφάνεια με ένα υγρό σφουγγάρι. Έπειτα, καθαρίστε προσεκτικά το δίσκο συλλογής υγρών. Αφαιρέστε το και πλύνετε το με υγρό πιάτων και υγρό σφουγγάρι.

 

 

 ΜΠΛΕΝΤΕΡ

 

Καθαρίστε τα μπλέντερ αμέσως μετά από κάθε χρήση. Γεμίστε το δοχείο με ζεστό νερό μέχρι την μέση και προσθέστε μία σταγόνα υγρού απορρυπαντικού. Κλείστε το καπάκι και αναμείξτε σε χαμηλή ταχύτητα για μερικά δευτερόλεπτα. Κάντε το ίδιο με καθαρό νερό. Με ένα υγρό σφουγγάρι καθαρίστε τη βάση.

Σε περίπτωση που ακούτε το θόρυβο του κινητήρα αλλά οι λεπίδες δεν στρέφονται απενεργοποιήστε την συσκευή. Μπορείτε να μειώσετε το φορτίο ή να προσθέσετε λίγο υγρό.Εάν οι λεπίδες δεν στρέφονται ακόμα, κλείστε το για να μη καταστραφεί ο κινητήρας. Αφαιρέστε τις λεπίδες και ελέγξτε μήπως υπάρχει συσσωρευμένη τροφή.

Συνήθως, η κακή σφράγιση μεταξύ της βάσης και του βάζου προκαλεί διαρροή. Έτσι, πρέπει να ελέγχετε συχνά το δοχείο για τυχόν ρωγμές. Μία έξυπνη λύση είναι να έχετε πάντα εφεδρικά ανταλλακτικά για όλες τις επαγγελματικές συσκευές που χρησιμοποιείτε συχνά.

Συνεπώς, με την καλή συντήρηση των ηλεκτρικών συσκευών, θα αποφύγετε τις συχνές επισκέψεις των τεχνικών. Επιπλέον,  θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν θα αναγκαστείτε να αγοράσετε σύντομα νέο εξοπλισμό.




« Επιστροφή






Δωρεάν Μεταφορικά
Δωρεάν Μεταφορικά
Για παραγγελίες εντός Θεσσαλονίκης
Γρήγορη Αποστολή
Γρήγορη Αποστολή
2-3 εργάσιμες
Αντικαταβολή
Αντικαταβολή
Για παραγγελίες μέχρι 150€
Back To Top
48
gr
https://www.stafinox.gr
COOKIE DIALOG